Mus karmelowy z galaretką i orzechami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Mus karmelowy:
- 120 g mleka
- 150 g czekolady karmelowej
- 180 g śmietany kremówki, ubitej
Galaretka z mango i marakui:
- 3 marakuje
- 250 g puree z mango
- 100 ml syropu cukrowego (50 g cukru + 50 g wody)
- 2 płatki żelatyny
Kruszonka orzechowa:
- 65 g masła
- 65 g brązowego cukru
- 80 g mąki gryczanej
- 60 g mączki z orzechów laskowych
Karmelizowane orzechy:
- 50 g pecanów
- 50 g nerkowców
- 50 g orzechów laskowych
- 200 g syropu cukrowego (100 g cukru + 100 wody)
Dodatkowo:
- beziki
- listki melisy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mus karmelowy:
Mleko podgrzać, czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem, odstawić do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na ¾, wymieszać z masą czekoladową. Rozlać do słoiczków.
Galaretka mango:
Cukier i wodę doprowadzić do wrzenia, gotować do uzyskania syropu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić w gorącym syropie. Puree z mango połączyć z syropem cukrowym z żelatyną. Dodać miąższ marakui, wyłożyć na mus karmelowy i schłodzić 15 min w lodówce.
Kruszonka:
Masło połączyć z cukrem, orzechami i mąką, krótko rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 min, w 180º C.
Karmelizowane orzechy:
Cukier zagotować z wodą, dodać orzechy i wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posypać solą i piec w 180º C, na złoto.
Schłodzone desery posypać kruszonką i karmelizowanymi orzechami. Udekorować bezikami i listkami melisy.
Mleko podgrzać, czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem, odstawić do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na ¾, wymieszać z masą czekoladową. Rozlać do słoiczków.
Galaretka mango:
Cukier i wodę doprowadzić do wrzenia, gotować do uzyskania syropu. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić w gorącym syropie. Puree z mango połączyć z syropem cukrowym z żelatyną. Dodać miąższ marakui, wyłożyć na mus karmelowy i schłodzić 15 min w lodówce.
Kruszonka:
Masło połączyć z cukrem, orzechami i mąką, krótko rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 min, w 180º C.
Karmelizowane orzechy:
Cukier zagotować z wodą, dodać orzechy i wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posypać solą i piec w 180º C, na złoto.
Schłodzone desery posypać kruszonką i karmelizowanymi orzechami. Udekorować bezikami i listkami melisy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W