Domowe lody truskawkowe z rurkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Lody
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Lody:
- 2 miarki pokrojonych dojrzałych truskawek
- pół miarki cukru
- łyżka soku cytrynowego
- szczypta soli
- miarka gęstej śmietany
- miarka cienko pokrojonych truskawek
Rurki:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki syropu kukurydzianego
- ćwierć miarki masła
- 2 łyżki brandy
- 30 g mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiksować pokrojone truskawki z cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Przetrzeć, usuwając pestki. Zagrzać gęstą śmietanę niemal do wrzenia, wlać do niej zmiksowaną masę, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Nazajutrz zmrozić ją w maszynie do lodów. Pod koniec wmieszać plasterki truskawek. Przełożyć do pojemnika i zmrozić do twardości. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować blachę lekko masłem. Roztopić w rondlu cukier, syrop i masło. Kiedy pojawią się bąbelki, zdjąć z gazu i wmieszać brandy i mąkę. Nałożyć łyżeczką 6 placuszków na blachę. Piec, aż się zrumienią, 5 ? 7 minut. Zostawić do wystygnięcia na tyle, żeby były zwarte, ale jeszcze przez parę sekund plastyczne. Zrolować na wałku lub pozostawić płaskie. Wstawić kolejną partię. Podać jako dodatek do lodów.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W