Domowe lody truskawkowe z rurkami

Domowe lody truskawkowe z rurkami
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.10
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Lody
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Rurki:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • ćwierć miarki masła
  • 2 łyżki brandy
  • 30 g mąki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiksować pokrojone truskawki z cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Przetrzeć, usuwając pestki. Zagrzać gęstą śmietanę niemal do wrzenia, wlać do niej zmiksowaną masę, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Nazajutrz zmrozić ją w maszynie do lodów. Pod koniec wmieszać plasterki truskawek. Przełożyć do pojemnika i zmrozić do twardości. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować blachę lekko masłem. Roztopić w rondlu cukier, syrop i masło. Kiedy pojawią się bąbelki, zdjąć z gazu i wmieszać brandy i mąkę. Nałożyć łyżeczką 6 placuszków na blachę. Piec, aż się zrumienią, 5 ? 7 minut. Zostawić do wystygnięcia na tyle, żeby były zwarte, ale jeszcze przez parę sekund plastyczne. Zrolować na wałku lub pozostawić płaskie. Wstawić kolejną partię. Podać jako dodatek do lodów.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA