Placek z suszonymi śliwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 250 g suszonych śliwek
- 75 ml armaniaku
- 4 jabłka obrane
- bez gniazd nasiennych
- skrojone w kostkę
- 4 – 6 łyżek stopionego masła
- 4 – 6 łyżek cukru
- 6 – 8 płatów ciasta filo
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Namoczyć przez noc śliwki w armaniaku. Odsączyć, usunąć pestki i grubo pokroić, zachowując armaniak.
Rozpuścić 3 łyżki masła na patelni i obsmażyć jabłka do miękkości, przez ok 5 min. Posypać 2 – 3 łyżkami cukru i obsmażać do karmelizacji, przez ok. 10 min. Polać łyżką armaniaku, podpalić i czekać, aż ogień zgaśnie, a płyn odparuje. Zdjąć z ognia i skosztować. Zależnie od rodzaju użytych jabłek, masa może być zbyt słodka. W takim przypadku wcisnąć soku z cytryny. Wmieszać pokrojone śliwki.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Położyć obręcz rozpinanej formy na blasze. Przygotować ciasto, płat po płacie, w nast. sposób: ułożyć płat filo i pokroić wszerz na 3 pasy. Posmarować jeden z pasów stopionym masłem, posypać cukrem i skropić armaniakiem. Przykryć drugim pasem i powtórzyć czynności. Położyć ostatni pas i posmarować masłem. W tej chwili ciasto ma potrójną grubość. Ułożyć je na obręczy, od środka przez krawędź na zewnątrz. Tak samo zrobić z pozostałym ciastem.
Nałożyć nadzienie śliwkowo-jabłkowe na dno formy. Założyć pasy ciasta na wierzch, lekko je zwijając i zakrywając całą masę owocową. Obficie posmarować ciasto masłem i posypać cukrem.
Zdjąć obręcz, pozostawiając uformowany placek na blasze. Piec, aż placek stanie się rumiany, przez ok. 40 min. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę i lekko ostudzić. Podawać z lodami.
Rozpuścić 3 łyżki masła na patelni i obsmażyć jabłka do miękkości, przez ok 5 min. Posypać 2 – 3 łyżkami cukru i obsmażać do karmelizacji, przez ok. 10 min. Polać łyżką armaniaku, podpalić i czekać, aż ogień zgaśnie, a płyn odparuje. Zdjąć z ognia i skosztować. Zależnie od rodzaju użytych jabłek, masa może być zbyt słodka. W takim przypadku wcisnąć soku z cytryny. Wmieszać pokrojone śliwki.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Położyć obręcz rozpinanej formy na blasze. Przygotować ciasto, płat po płacie, w nast. sposób: ułożyć płat filo i pokroić wszerz na 3 pasy. Posmarować jeden z pasów stopionym masłem, posypać cukrem i skropić armaniakiem. Przykryć drugim pasem i powtórzyć czynności. Położyć ostatni pas i posmarować masłem. W tej chwili ciasto ma potrójną grubość. Ułożyć je na obręczy, od środka przez krawędź na zewnątrz. Tak samo zrobić z pozostałym ciastem.
Nałożyć nadzienie śliwkowo-jabłkowe na dno formy. Założyć pasy ciasta na wierzch, lekko je zwijając i zakrywając całą masę owocową. Obficie posmarować ciasto masłem i posypać cukrem.
Zdjąć obręcz, pozostawiając uformowany placek na blasze. Piec, aż placek stanie się rumiany, przez ok. 40 min. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę i lekko ostudzić. Podawać z lodami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia francuska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W