Brzoskwinie w sosie karmelowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 puszka (840 g) puszka połówek brzoskwiń w syropie (około 8 połówek i 1 szklanka syropu)
- ½ szklanki tłustej śmietany
- 1 łyżka koniaku
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
- w razie potrzeby
- 4 kromki słodkiej bułki drożdżowej lub kawałki biszkopta
- 2 łyżki grubo pogniecionych pistacji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Przelać syrop na patelnię. Gotować na ostrym ogniu przez 9 -10 minut, aż częściowo odparuje i zamieni się w karmel. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią, aby karmel się nie przypalił na brzegach. Dodać połówki brzoskwini i domieszać śmietanę. Co jakiś czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, aby karmel się roztopił i połączył ze śmietaną. Gotować przez 1 - 2 minuty, przelać do miski i schłodzić. Domieszać koniak i sok z cytryny, a jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wodę. Przykryć i schłodzić w lodówce do czasu podania. Przed podaniem pokroić słodką bułkę i ułożyć po kromce na czterech talerzykach deserowych. Ułożyć po 2 połówki brzoskwini na każdej kromce. Polać sosem. Posypać pistacjami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W