Brzoskwinie w sosie karmelowym

Brzoskwinie w sosie karmelowym
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 puszka (840 g) puszka połówek brzoskwiń w syropie (około 8 połówek i 1 szklanka syropu)
  • ½ szklanki tłustej śmietany
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody
  • w razie potrzeby
  • 4 kromki słodkiej bułki drożdżowej lub kawałki biszkopta
  • 2 łyżki grubo pogniecionych pistacji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Przelać syrop na patelnię. Gotować na ostrym ogniu przez 9 -10 minut, aż częściowo odparuje i zamieni się w karmel. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią, aby karmel się nie przypalił na brzegach. Dodać połówki brzoskwini i domieszać śmietanę. Co jakiś czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, aby karmel się roztopił i połączył ze śmietaną. Gotować przez 1 - 2 minuty, przelać do miski i schłodzić. Domieszać koniak i sok z cytryny, a jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wodę. Przykryć i schłodzić w lodówce do czasu podania. Przed podaniem pokroić słodką bułkę i ułożyć po kromce na czterech talerzykach deserowych. Ułożyć po 2 połówki brzoskwini na każdej kromce. Polać sosem. Posypać pistacjami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA