Tarte flambee
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Ciasto:
- 10 g drożdży
- 300 ml wody
- 450 g mąki pszennej typ 750
- 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 4 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 100 g kanapkowego serka śmietankowego
- 150 g wędzonego boczku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie.
Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5 - 7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrastania (można na 12 godzin do lodówki).
Następnie podzielić ciasto na 8 części i odstawić na 1 godziną do garowania.
W tym czasie posiekać cebulę w piórka, a boczek pokroić w kostkę.
Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na obsypanych mąką blachach.
Wierzch ciasta posmarować śmietaną wymieszaną z serkiem, posypać cebulą i kostkami boczku.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250º C (jeśli możecie na wyższą temperaturę to to zróbcie).
Wstawić blachę do piekarnika i piec 6 - 7 minut, aż boki ciasta będą mocno przyrumienione.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pokroić w poprzek na 3-4 centymetrowe kawałki. Podawać ciepłe.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź