Czekoladowy mus

Czekoladowy mus
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka Cointreau

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Ubij białka jajek, dosyp cukru i ubijaj dalej, aż uzyskasz sztywną pianę. W misce wymieszaj żółtka ze skórką pomarańczową i Cointreau. Dodaj czekoladę do żółtek. Dołóż łyżkę piany z białek, wymieszaj, a następnie tę mieszaninę wylej na białka. Mieszaj delikatnie. Wyłóż mus do miski. Zawiń w folię plastikową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i skórką pomarańczową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA