Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 szt. jabłka czerwonego „Krwiste”
- 2 łyżki rodzynek
- 4 suszone daktyle
- 4 suszone śliwki
- 4 suszone morele
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 20 g orzechów włoskich
- 0,5 cytryny
- masło klarowane
- cukier trzcinowy do smaku
- świeża mięta do dekoracji
Składniki sosu żurawinowego:
- masło klarowane
- miód do smaku
- 0,5 cytryny
- 10 g świeżego imbiru
- 100 g mrożonej żurawiny
- 50 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Owoce suszone i orzechy drobno pokroić, przełożyć do miski i wymieszać, zagniatając z sokiem z cytryny, łyżką klarowanego masła i cukrem trzcinowym. Jabłko umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek, a następnie nałożyć do środka farsz z orzechów i suszonych owoców. Jabłko przykryć, położyć na blaszkę, skropić masłem klarowanym i włożyć do nagrzanego piekarnika do 120ºC i piec przez 25 minut. Podczas gdy jabłko się piecze mamy czas na przygotowanie sosu.
Przygotowanie sosu:
Imbir obrać i drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać łyżkę klarowanego masła, imbir i delikatnie podsmażyć, a następnie dodać żurawinę, łyżkę miodu, sok z cytryny i całość podsmażać przez około 5 minut. Do całości dodać wodę i zagotować. Gotować do momentu miękkości żurawiny.
Jabłko przełożyć na talerz i podawać z sosem i listkiem mięty.
Przygotowanie sosu:
Imbir obrać i drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać łyżkę klarowanego masła, imbir i delikatnie podsmażyć, a następnie dodać żurawinę, łyżkę miodu, sok z cytryny i całość podsmażać przez około 5 minut. Do całości dodać wodę i zagotować. Gotować do momentu miękkości żurawiny.
Jabłko przełożyć na talerz i podawać z sosem i listkiem mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W