Świąteczne tiramisu
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - słodkości na Boże Narodzenie (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Desery, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 g mascarpone dobrze schłodzonego
- 3 żółtka
- 1-2 białka
- szczypta soli
- 50-80 g cukru pudru
- ok. 300 ml zimnej posłodzonej kawy np. espresso
- ok. 200 g podłużnych biszkoptów najlepiej savoiardi
- chlust rumu
- 1 czubata łyżka przyprawy korzennej
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki drobno skrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem rózgą lub mikserem do czasu, aż żółtka pojaśnieją i zwiększą swoją objętość.
Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywno, następnie wyciągamy mascarpone z lodówki i energicznie, ale bez przesady, łączymy je z żółtkami, makiem, skórką pomarańczową, a następnie delikatnie łączymy z ubitym białkiem.
Biszkopty moczymy krótko w zimnej kawie z dodatkiem alkoholu (alkohol można dodać do kremu, ale ostrożnie, żeby go nie zważyć, bezpieczniej jest namoczyć w nim biszkopty) oraz z przyprawą korzenną.
Układamy warstwę biszkoptów (biszkopty skórką do dołu) w szklanym, prostokątnym naczyniu. Na warstwę ciastek nakładamy połowę kremu, delikatnie go rozsmarowując po wierzchu. Całość można lekko obsypać kakao. Następnie kolejna warstwa biszkoptów maczanych w kawie i na wierzch pozostała część kremu. Wyrównujemy wierzch i schładzamy min. 6 godzin w lodówce. Dopiero przed podaniem obsypujemy całość podprażonymi i zmielonymi na grubszy żwirek orzechami i ew. kakao.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź