Hamburgery
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 1 jajko
- 1/2 żółtej papryki
- 1 pęczek pietruszki
- świeża kolendra
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z cytryny
- pieprz
- sól
- 2 łyżki uprażonego kminu rzymskiego
Dodatki
- bułki orkiszowe
- pomidor
- ogórek konserwowy
- czerwona cebula
- Ketchup do hamburgerów
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżka sambalu
- świeży tymianek
- odrobina miodu
- pieprz
- sól
- kolendra
- 1 łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso zmielić. Paprykę pokroić w drobną kostkę, zioła i skórkę cytrynową posiekać, czosnek rozetrzeć. Do mięsa dodać przygotowane składniki, kmin, sok cytrynowy, sól, pieprz i jajko, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować hamburgery i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Podawać z bułkami orkiszowymi, plastrami pomidora, ogórka konserwowego, piórkami cebuli i domowym ketchupem.
Przygotowanie ketchupu
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, a potem podgrzać w garnku, by sos odparował. Schłodzić.
Przygotowanie ketchupu
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, a potem podgrzać w garnku, by sos odparował. Schłodzić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W