Schab w ciemnym sosie ze świderkami i sałatką z ogórka
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
Składniki:
- 1 kg chudego wieprzowego schabu
- sól
- pieprz
- 3-4 gałązki lubczyku
- kilka kropel ciemnego sosu sojowego
- kilka kropel pikantnego sosu
- por
- garść fig
- garść daktyli
- olej
- 3-4 goździki
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 szkl. półsłodkiego wina
- Smażony makaron:
- 300 g ugotowanego makaronu typu świderki
- masło
- cząber
- rozmaryn
- pieprz
- 100 ml sosu pieczeniowego
- Szybka sałatka z ogórka:
- 3 ogórki małosolne
- 3-4 gałązki kopru
- łyżka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab pokrój na plastry i przełóż do miski. Dopraw go solą i pieprzem. Dodaj lubczyk, sos sojowy i sos pikantny. Pora, figi i daktyle pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki mięsa. Dodaj pora, daktyle, figi, goździki, cynamon i kardamon. Dolej wino i duś wszystko na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Na koniec do zredukowanego mięsa dodaj sos pieczeniowy. Idealnym dodatkiem do schabu będzie makaron.
Na patelni na maśle podsmaż wcześniej ugotowany makaron. Dodaj cząber, rozmaryn i dopraw pieprzem. Przygotuj szybką sałatkę. Pokrój ogórka i wsyp do miski. Dodaj świeży koperek, olej i sok z cytryny. Dopraw pieprzem. Pyszny obiad gotowy. Smacznego!
Na patelni na maśle podsmaż wcześniej ugotowany makaron. Dodaj cząber, rozmaryn i dopraw pieprzem. Przygotuj szybką sałatkę. Pokrój ogórka i wsyp do miski. Dodaj świeży koperek, olej i sok z cytryny. Dopraw pieprzem. Pyszny obiad gotowy. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W