Pęczotto z grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 15 g suszonych grzybów
- 1 szklanka gorącej wody
- 750 ml bulionu (w garnku)
1 cebula
- 2 liście laurowe
- sól i czarny pieprz
- olej
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka pęczaku
- ¼ szklanki piwa lub cydru
- 3 - 4 łyżki płatków drożdżowych
oraz:
- 200 g grzybów leśnych
- olej
do podania: pietruszka, sok z cytryny, oliwa, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Namoczone grzyby wraz z wodą dodac do bulionu i podgrzać tak, aby prawie wrzało. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, liście laurowe, sól i pieprz i smażyć na małym ogniu przez 3 - 5 minut.
Kaszę pęczak dwukrotnie porządnie wypłukać. Tuż przed jej wrzuceniem dodać czosnek, smażyć 30 sekund, a następnie wrzucić kaszę i porządnie zamieszać. Wlać piwo i pozwolić odparować.
W tym czasie namoczone grzyby wraz z wodą wlać do bulionu i podgrzać. Do garnka z pęczakiem wlewać po chochelce gorącego bulionu co jakiś czas mieszając.
Kiedy pęczak będzie prawie miękki usmażyć grzyby oraz posiekać pietruszkę. Na koniec do pęczaku wsypać płati drożdżowe, podawać z usmażonymi grzybami, skropione sokiem z cytryny, obsypane pietruszką oraz pieprzem.
Namoczone grzyby wraz z wodą dodac do bulionu i podgrzać tak, aby prawie wrzało. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, liście laurowe, sól i pieprz i smażyć na małym ogniu przez 3 - 5 minut.
Kaszę pęczak dwukrotnie porządnie wypłukać. Tuż przed jej wrzuceniem dodać czosnek, smażyć 30 sekund, a następnie wrzucić kaszę i porządnie zamieszać. Wlać piwo i pozwolić odparować.
W tym czasie namoczone grzyby wraz z wodą wlać do bulionu i podgrzać. Do garnka z pęczakiem wlewać po chochelce gorącego bulionu co jakiś czas mieszając.
Kiedy pęczak będzie prawie miękki usmażyć grzyby oraz posiekać pietruszkę. Na koniec do pęczaku wsypać płati drożdżowe, podawać z usmażonymi grzybami, skropione sokiem z cytryny, obsypane pietruszką oraz pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W