Pasztet cukiniowy
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Pasztety i terriny, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 kg cukinii / po odciśnięciu 2,5 szklanki
- 1 łyżka soli
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy)
- 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
- ½ szklanki zmielonych pestek dyni
- ⅓ szklanki oleju
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ pęczka pietruszki
- ¼ pęczka koperku
- ¼ pęczka szczypiorku
- sól i czarny pieprz
- olej i bułka tarta do wysypania foremki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cukinię zetrzeć na tarce, zasypać solą i odstawić. W międzyczasie cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce, a czosnek obrać z łupin i pozostawić w całości. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz marchewkę i smażyć przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie dołożyć całe ząb! ki czosnku i smażyć przez kolejne 2 - 3 minuty. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do dużej miski, dołożyć do nich warzywa z patelni i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na bardzo gładką masę. Następnie cukinię odcisnąć, dodać do masy i porządnie wymieszać. Foremkę na pasztet posmarować olejem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę pasztetową i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 - 50 minut do momentu, aż będzie złocisty. Kroić po wystudzeniu i podawać z chrzanem lub dobrą musztardą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź