Gryczanka z masłem orzechowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- ¾ wody
- 8 daktyli
- 3 śliwki
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- ⅛ łyżeczki goździków
- ⅛ łyżeczki gałki
- sól
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki masła orzechowego
do podania: powidła śliwkowe, syrop klonowy, orzechy laskowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie opłukać.
Włożyć do małego rondelka, dodać wodę, pokrojone daktyle, śliwki, przyprawy oraz łyżeczkę masła orzechowego. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Kiedy kasza będzie miękka, dodać mleko roślinne, więcej masła orzechowego i podgrzewać jeszcze 3 - 5 minut. Podawać z syropem oraz powidłami.
Włożyć do małego rondelka, dodać wodę, pokrojone daktyle, śliwki, przyprawy oraz łyżeczkę masła orzechowego. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Kiedy kasza będzie miękka, dodać mleko roślinne, więcej masła orzechowego i podgrzewać jeszcze 3 - 5 minut. Podawać z syropem oraz powidłami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W