Gryczanka z masłem orzechowym

Gryczanka z masłem orzechowym
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ¾ wody
  • 8 daktyli
  • 3 śliwki
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ⅛ łyżeczki goździków
  • ⅛ łyżeczki gałki
  • sól
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki masła orzechowego
do podania: powidła śliwkowe, syrop klonowy, orzechy laskowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie opłukać.
Włożyć do małego rondelka, dodać wodę, pokrojone daktyle, śliwki, przyprawy oraz łyżeczkę masła orzechowego. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Kiedy kasza będzie miękka, dodać mleko roślinne, więcej masła orzechowego i podgrzewać jeszcze 3 - 5 minut. Podawać z syropem oraz powidłami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA