Spring rollsy po tajsku

Spring rollsy po tajsku
Oceń przepis:
66 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 1 kostka tofu (180 g)
  • ½ opakowania makaronu ryżowego (100 g)
  • 1 marchewka
  • 1 rzepa, rzodkiew lub kalarepa
  • duża garść sałaty
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżych liści mięty
  • garść szczypioru, grubego
  • okrągły papier ryżowy, 15 - 20 arkuszy
Sos:
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ⅓ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ½ ząbka czosnku
  • ¼ papryczki chili, pozbawionej pestek
  • kilka plasterków marchewki, opcjonalnie
  • kilka plasterków rzepy lub rzodkiewki, opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta białego pieprzu, opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacząć od naszykowania składników. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelać dokładnie zimną wodą. Tofu odsączyć i pokroić w grube paski, marchewkę oraz rzepę pokroić ostrym nożem w cieniutkie paseczki, sałaty oraz zioła porwać. Wszystkie składniki ułożyć na dużym talerzu, aby łatwo było po nie sięgać.

Przygotować sos. W szklance rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Czosnek oraz chili pokroić na cienkie plasterki, dodać do cukru z wodą wraz ze wszystkimi pozostałymi składniki poza sokiem z limonki oraz białym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Doprawić sokiem z limonki i białym pieprzem, jeśli ktoś lubi. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Już prawie można zabierać się za zwijanie! Przygotować płaskie naczynie z wodą oraz drewnianą deskę, która pomaga w rolowaniu, bo wchłania nadmiar wody. Arkusz papieru ryżowego zanurzać w wodzie na 3–5 sekund, wyciągać – po wyjęciu powinien wciąż być lekko sztywny, zmięknie w trakcie układania składników.

Arkusz położyć na desce, w górnej części ułożyć kopkę makaronu ryżowego i kilka warzyw, i zawinąć boki oraz wykonać jeden skręt rolki. Dołożyć warzyw, sałaty oraz szczypioru, mocno docisnąć i wykonać kolejny skręt. Dołożyć tofu oraz zioła i skleić rolkę. Powtarzać z kolejnymi arkuszami, aż do skończenia składników.

Gotowe rolki podawać od razu z przygotowanym wcześniej sosem. Każdą moczyć w sosie i zjadać.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA