Spring rollsy po tajsku
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 1 kostka tofu (180 g)
- ½ opakowania makaronu ryżowego (100 g)
- 1 marchewka
- 1 rzepa, rzodkiew lub kalarepa
- duża garść sałaty
- garść świeżej kolendry
- garść świeżych liści mięty
- garść szczypioru, grubego
- okrągły papier ryżowy, 15 - 20 arkuszy
Sos:
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- ⅓ szklanki gorącej wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- ½ ząbka czosnku
- ¼ papryczki chili, pozbawionej pestek
- kilka plasterków marchewki, opcjonalnie
- kilka plasterków rzepy lub rzodkiewki, opcjonalnie
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta białego pieprzu, opcjonalnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacząć od naszykowania składników. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelać dokładnie zimną wodą. Tofu odsączyć i pokroić w grube paski, marchewkę oraz rzepę pokroić ostrym nożem w cieniutkie paseczki, sałaty oraz zioła porwać. Wszystkie składniki ułożyć na dużym talerzu, aby łatwo było po nie sięgać.
Przygotować sos. W szklance rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Czosnek oraz chili pokroić na cienkie plasterki, dodać do cukru z wodą wraz ze wszystkimi pozostałymi składniki poza sokiem z limonki oraz białym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Doprawić sokiem z limonki i białym pieprzem, jeśli ktoś lubi. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Już prawie można zabierać się za zwijanie! Przygotować płaskie naczynie z wodą oraz drewnianą deskę, która pomaga w rolowaniu, bo wchłania nadmiar wody. Arkusz papieru ryżowego zanurzać w wodzie na 3–5 sekund, wyciągać – po wyjęciu powinien wciąż być lekko sztywny, zmięknie w trakcie układania składników.
Arkusz położyć na desce, w górnej części ułożyć kopkę makaronu ryżowego i kilka warzyw, i zawinąć boki oraz wykonać jeden skręt rolki. Dołożyć warzyw, sałaty oraz szczypioru, mocno docisnąć i wykonać kolejny skręt. Dołożyć tofu oraz zioła i skleić rolkę. Powtarzać z kolejnymi arkuszami, aż do skończenia składników.
Gotowe rolki podawać od razu z przygotowanym wcześniej sosem. Każdą moczyć w sosie i zjadać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź