Cannelloni z dynią i cynamonem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Dania z dyni, Dania wegańskie
Składniki:
- 400 g makaronu do canelloni
- Sos:
- 3 puszki pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- szczypta szafranu
- oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia
- sól i pieprz
- Farsz:
- ¾szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki puree z dyni
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki chili
- ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- do podania: karmelizowane migdały
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać pomidory, szafran, sól oraz pieprz i dusić przez 15 - 20 minut.
W międzyczasie przygotować kaszę jaglaną – kaszę przepłukać wrzątkiem, następnie gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
Ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami farszu i krótko zmiksować blenderem, żeby farsz był gładki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, następnie połowę farszu przełożyć do grubego woreczka i uciąć jeden dolny róg - dziurka powinna być malutka, nie większa, niż canelloni. Przy pomocy woreczka wciskać do makaronowych rurek farsz, wszystkie rurki powinny być równo wypełnione. Napełnione cannelloni ułożyć na dnie naczynia i powtórzyć manewr z pozostałą połową farszu, aż do wyczerpania rurek.
Na tak przygotowane cannelloni wylać pozostały sos pomidorowy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Podawać gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekanymi, karmelizowanymi migdałami.
Karmelizowane migdały można kupić w delikatesach lub przyrządzić samemu – wystarczy rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią posiekane migdały, a po chwili obsypać je odrobiną cukru trzcinowego. Kiedy cukier się rozpuści należy migdały dokładnie zamieszać i przesypać na talerzyk lub silikonową matę.
W międzyczasie przygotować kaszę jaglaną – kaszę przepłukać wrzątkiem, następnie gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
Ugotowaną kaszę przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami farszu i krótko zmiksować blenderem, żeby farsz był gładki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, następnie połowę farszu przełożyć do grubego woreczka i uciąć jeden dolny róg - dziurka powinna być malutka, nie większa, niż canelloni. Przy pomocy woreczka wciskać do makaronowych rurek farsz, wszystkie rurki powinny być równo wypełnione. Napełnione cannelloni ułożyć na dnie naczynia i powtórzyć manewr z pozostałą połową farszu, aż do wyczerpania rurek.
Na tak przygotowane cannelloni wylać pozostały sos pomidorowy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Podawać gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekanymi, karmelizowanymi migdałami.
Karmelizowane migdały można kupić w delikatesach lub przyrządzić samemu – wystarczy rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią posiekane migdały, a po chwili obsypać je odrobiną cukru trzcinowego. Kiedy cukier się rozpuści należy migdały dokładnie zamieszać i przesypać na talerzyk lub silikonową matę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W