Cannelloni z chińskiego ciasta w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 puszka (840 g) pomidorów z zalewą
- 3 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy dobrej jakości
- 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawowych
- 450 g sera ricotta
- 2 duże jajka
- 4 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- 6 płatów chińskiego ciasta ryżowego (około 30 g)
- 1 szklanka tartej mozzarelli
- 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Do pojemnika malaksera przełożyć pomidory z zalewą, czosnek, ¾ łyżeczki soli, połowę pieprzu, oliwę oraz włoskie zioła przyprawowe. Zetrzeć na gładką masę. Ricottę, jajka, pozostałą sól i pieprz wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku. Wylać ½ szklanki sosu pomidorowego na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego. Na płat ciasta nałożyć ⅓ szklanki masy serowej. Zawinąć brzegi tak, aby powstała rurka. Powtórzyć czynności z pozostałymi 5 płatami ciasta. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć rurki równolegle do siebie, zawinięciem do dołu. Polać cannelloni pozostałym sosem (powinien wypełnić przestrzenie między rurkami i pokryć wierzch). Postawić naczynie na blachę. Posypać wierzch mozzarellą i parmezanem. Zapiekać 15 minut. Posypać cannelloni pozostałym szczypiorkiem i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W