Farfalle z sosem ze świeżych pomidorów

Farfale z sosem ze świeżych pomidorów
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu farfalle agnesi
  • 1 kg pomidorów san marzano
  • malinowych lub bawole serce bez skórki
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 4 listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron obgotuj w dużej ilości wody tak, by tylko lekko zmiękł. W rondlu zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę, drobno pokrojonego selera naciowego i czosnek. Dodaj do tego pokrojone w grubą kostkę pomidory i odcedzony makaron. Chwilę podduś i przykryj rondel pokrywką. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu kolejne 5 minut, nie podnosząc pokrywki. Po tym czasie sprawdź czy makaron jest al dente. Przypraw solą i pieprzem i dodaj posiekaną bazylię. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA