Tartaletki z ricottą i owocami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 100 g masła
- 160 g cukru drobnego
- szczypta soli
Krem z ricotty:
- 1 jajo
- 250 g ricotty
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 ml amaretto
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Ponadto:
- ok. 300 g truskawek, borówek lub innych kolorowych, ulubionych owoców
- cukier puder
- 100 g białej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z masła, 200 g mąki, jaj i połowy cukru ze szczyptą soli przygotowujemy kruche ciasto. Najlepiej wrzucić wszystko do malaksera i pulsacyjnie złączyć składniki. Następnie przekładamy na stolnicę, krótko zagniatamy, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Ricottę miksujemy z obiema mąkami, jajem, pozostałym cukrem, amaretto i wanilią. Na koniec mieszamy z płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremki do tartaletek smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy ciastem przygotowane foremki. Nakłuwamy spód widelcem i rozkładamy równe porcje serka. Wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Po upieczeniu dekorujemy deser ulubionymi owocami, cukrem pudrem i paloną czekoladą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź