Bułki śniadaniowe stirato

Bułki śniadaniowe stirato
Oceń przepis:
412 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 ml chłodnej wody
  • 1 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól.

Dokładnie wyrobić mokrą ręką, a najlepiej robotem z hakiem do wyrabiania ciasta przez 2-3 minuty.

Ciasto przełożyć do prostokątnego pojemnika o wymiarach około 20x30 cm, który wcześnie bardzo dokładnie obsypać mąką. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 12 godzin (np. na noc)

Blat kuchenny bardzo dokładnie obsypać mąką. Ciasto odciąć skrobką od boków pojemnika.

Obrócić pojemnik i delikatnie przełożyć ciasto na obsypany blat, starając się go nie odgazować.

Skrobką pociąć ciasto na cztery podłużne bułki i zgrabnie przełożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem. Odstawić na 30 minut do wyrastania.

Rozgrzać piekarnik do 250 ° C. Wstawić blaszkę do pieczenia, zaparować piekarnik. Piec ok. 25 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA