Bułki śniadaniowe stirato
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 ml chłodnej wody
- 1 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 1 łyżeczka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól.
Dokładnie wyrobić mokrą ręką, a najlepiej robotem z hakiem do wyrabiania ciasta przez 2-3 minuty.
Ciasto przełożyć do prostokątnego pojemnika o wymiarach około 20x30 cm, który wcześnie bardzo dokładnie obsypać mąką. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 12 godzin (np. na noc)
Blat kuchenny bardzo dokładnie obsypać mąką. Ciasto odciąć skrobką od boków pojemnika.
Obrócić pojemnik i delikatnie przełożyć ciasto na obsypany blat, starając się go nie odgazować.
Skrobką pociąć ciasto na cztery podłużne bułki i zgrabnie przełożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem. Odstawić na 30 minut do wyrastania.
Rozgrzać piekarnik do 250 ° C. Wstawić blaszkę do pieczenia, zaparować piekarnik. Piec ok. 25 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź