Szybka frittata z kiełbasą, papryką i koperkiem
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 8 jajek
- ½ pęta ulubionej kiełbasy (może być biała albo Podwawelska)
- 1 szalotka
- 1 papryka
- pęczek koperku
- mrożony groszek (ok. pół szklanki)
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki masła
- łyżka śmietany
- odrobina sera dojrzewającego (np. Rubin albo Dziugas)
- odrobina soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy w misce. Szalotkę i czosnek siekamy.
Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy szalotkę. Po 2 minutach, gdy cebulka się zeszkli, dodajemy czosnek, a po nim pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Gdy kiełbasa złapie kolor na brzegach, dodajemy miód, papryki w proszku, paprykę świeżą pokrojoną w średnią kostkę oraz groszek. Całość dusimy przez około 3 minuty pod przykryciem.
Do masy jajecznej dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Tak przygotowaną zalewamy wszystkie dodatki na patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na około 5 minut. Jeśli mamy w domu ser dojrzewający, możemy przed włożeniem posypać frittatę warstwą sera.
Frittatę podajemy pokrojoną na kawałki, jak pizzę, posypaną posiekanym koprem i skropioną cytryną.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź