Spaghetti cacio e pepe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ok. 150-200 g spaghetti
- 120-140 g drobno startego pecorino
- 1 płaska łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku, jak już będzie prawie gotowe na suchej patelni podprażamy 1 sporą łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu i wrzucamy do niego masło lub skrapiamy oliwą.
Następnie przekładamy na patelnię makaron, zachowując część wody z gotowania. Podrzucamy chwilę zawartością patelni, lekko podlewamy wodą spod makaronu i wyłączamy gaz.
Posypujemy startym serem, lekko solimy i mieszamy. Serwujemy, dodatkowo posypując startym pecorino i ew. dla dekoracji lekko przyprawiamy pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W