Polędwiczki wieprzowe z ciecierzycą i sosem wiśniowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 6 ząbków czosnku (3 obrane i 3 w łupinkach)
- 3 szalotki
- 3 gałązki rozmarynu
- 350 ml dobrego, czerwonego wina
- 1 szklanka mrożonych, drylowanych wiśni
- 1 łyżka miodu
- ok. 80 g masła
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- oliwa
- ½ pęczka świeżej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego fenkułu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczki czyścimy z błon i kroimy na ok. 1,5 cm plastry, lekko spłaszczamy i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Rozgrzewamy czubatą łyżkę masła w rondelku i od razu wrzucamy do niego 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, oraz rozmaryn. Krótko podsmażamy, dodajemy wiśnie i zalewamy winem. Gotujemy, aż część płynu odparuje.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy odsączona ciecierzycę. Przesmażamy podrzucając kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, papryka, fenkułem i tymiankiem, co jakiś czas podrzucamy zawartość patelni, tak by ciecierzyca się przyrumieniła, ale nie spaliła, w sumie przesmażamy ją ok. 15 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią ząbki czosnku w łupinkach, przekładamy polędwiczki i smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty, aż się lekko zarumienią, i ściągamy z patelni. Nie powinny być dosmażone całkowicie w środku.
Z rondelka z sosem wyciągamy wiśnie i rozmaryn i stopniowo dodajemy po kawałku bardzo zimnego masła. Mieszamy rózgą, aż masło zupełnie się rozpuści i dodajemy kolejny kawałek. Do sosu przekładamy wiśnie i polędwiczki, podgrzewamy całość ok. 4 minut i serwujemy.
Na talerzu układamy porcję ciecierzycy, posypujemy ją poszatkowaną kolendrą i układamy obok kawałki polędwiczek polewając sosem.
Rozgrzewamy czubatą łyżkę masła w rondelku i od razu wrzucamy do niego 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, oraz rozmaryn. Krótko podsmażamy, dodajemy wiśnie i zalewamy winem. Gotujemy, aż część płynu odparuje.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy odsączona ciecierzycę. Przesmażamy podrzucając kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, papryka, fenkułem i tymiankiem, co jakiś czas podrzucamy zawartość patelni, tak by ciecierzyca się przyrumieniła, ale nie spaliła, w sumie przesmażamy ją ok. 15 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią ząbki czosnku w łupinkach, przekładamy polędwiczki i smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty, aż się lekko zarumienią, i ściągamy z patelni. Nie powinny być dosmażone całkowicie w środku.
Z rondelka z sosem wyciągamy wiśnie i rozmaryn i stopniowo dodajemy po kawałku bardzo zimnego masła. Mieszamy rózgą, aż masło zupełnie się rozpuści i dodajemy kolejny kawałek. Do sosu przekładamy wiśnie i polędwiczki, podgrzewamy całość ok. 4 minut i serwujemy.
Na talerzu układamy porcję ciecierzycy, posypujemy ją poszatkowaną kolendrą i układamy obok kawałki polędwiczek polewając sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W