Śledź w cytrynach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śledzie
Składniki:
- 400 g filetów ze śledzia
- 2-3 cytryny
- świeże zioła: melisa, rozmaryn, estragon
- pieprz młotkowany (lub w ziarnach)
- olej do zalania śledzi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śledzia moczymy przez noc w wodzie, osuszamy i kroimy w 2,5 cm paski. Z 1,5 – 2 cytryn wyciskamy sok, a jedną kroimy w półplasterki, kilka plastrów zostawiamy w całości, nie przekrajamy ich na pół. Zioła dokładnie szatkujemy razem. Na dnie słoiczka kładziemy cały plaster cytryny, na nim kładziemy kilka kawałków śledzia, posypujemy go pieprzem, ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny. Podlewamy olejem, tak by przykryć go w całości. Kładziemy kilka półplasterków cytryny, znów kawałki śledzia, pieprz, zioła, sok z cytryny i olej. Postępujemy tak, aż skończą nam się składniki. Między ścianki słoika a śledzia wciskamy kilka plastrów cytryny. Pokrywamy całość olejem, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Śledź najlepiej smakuje po 3 dniach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W