Gryczane bliny ze śledziem
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 3 (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 10 g drożdży
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- 1 jajko
- 4 śledzie matjasy
- 1 jabłko
- 1 laska selera naciowego
- 1 ogórek kiszony
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadź cukrem, dodaj szczyptę soli i mleko wymieszaj i zasyp mąką pszenną. Ostaw zaczyn by podrósł. Jabłko, selera naciowego i ogórka kiszonego pokrój w kostkę i wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Przypraw. Do wyrośniętego zaczynu dodaj żółtko i wmieszaj w to mąkę gryczaną. Dodaj rozpuszczone masło. Białko ubij na pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto. Smaż małe bliny na suchej teflonowej patelni. Na talerzu na blinach ułóż sałatkę i na to kładź po kawałku śledzia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Kuchnia polska
Potrawy wigilijne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W