Drożdżowy warkocz z mozzarellą i pesto
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 500 g pszennej mąki chlebowej TYP 750 (+ na podsypanie)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka soli
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 3-4 łyżki domowego pesto
- 200 g mozzarelli
- 200 g wędzonej mozzarelli (scamorza)
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodajemy cukier puder i wkruszamy drożdże, mieszamy dokładnie tak, by rozpuścić drożdże i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie przesypujemy mąkę do dzieży miksera, dodajemy sól i jak drożdże zaczną pracować włączamy hak, dolewamy powoli wodę z drożdżami i 2-3 łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, co jakiś czas ściągając ze ścianek to co się do nich przykleiło. Ciasto skrapiamy oliwą, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 h, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiamy chwilę i jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek o grubości ok. 6-7 mm, rozsmarowujemy na nim pesto i rozsypujemy na powierzchni rozrywane w dłoniach oba sery. Następnie zwijamy dość ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku ciasta. Przecinamy go na pół ostrym nożem i zawijamy, jakbyśmy chcieli zapleść warkocz z dwóch kawałków.
Odstawiamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na 30-40 minut, aż podrośnie. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut, aż warkocz podrośnie i ładnie się zarumieni. Podajemy ciepły lub po wystudzeniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź