Rzymskie krokiety ryżowe

Rzymskie krokiety ryżowe
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g ryżu carnaroli do risotto
  • 150 g salsiccii (włoskiej kiełbasy), ew. 50 g boczku mielonego i 100 g wieprzowiny mielonej
  • 100 g żołądków kurzych
  • 100 g tartego parmezanu
  • 200 g mozzarelli di bufala
  • 400 g pomidorów pelati
  • 30 g cebuli
  • 1 marchew
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 litry wywaru warzywnego lub gorącej wody
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków bazylii
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebule, seler pokrojony w kosteczkę, marchewkę posiekaną w kosteczkę, smaż chwilę i dodaj żołądki z kurczaka. Smaż i gotuj przez 7-8 minut, dodając po trochu wywaru lub gorącej wody. Dodaj mięso wieprzowe i usmaż. Dodaj pomidory i bazylię.

Na suchej patelni podpraż ryż. Podlewaj wywarem lub wodą gotuj przez 15-18 minut, aż będzie al dente. W ostatnich minutach dodaj parmezan i przypraw do smaku.

Wyłóż ryż w brytfance, aż całkiem ostygnie. Uformuj kulki, daj na środek mozzarellę i zamknij. Panieruj w bułce tartej, w jajku i znowu w bułce. Smaż w rozgrzanym, głębokim oleju. Odsącz z oleju na papierze i podawaj ciepłe, ale nie gorące.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA