Rzymskie krokiety ryżowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 500 g ryżu carnaroli do risotto
- 150 g salsiccii (włoskiej kiełbasy), ew. 50 g boczku mielonego i 100 g wieprzowiny mielonej
- 100 g żołądków kurzych
- 100 g tartego parmezanu
- 200 g mozzarelli di bufala
- 400 g pomidorów pelati
- 30 g cebuli
- 1 marchew
- 1 gałązka selera naciowego
- 3 litry wywaru warzywnego lub gorącej wody
- oliwa
- sól
- pieprz
- kilka listków bazylii
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebule, seler pokrojony w kosteczkę, marchewkę posiekaną w kosteczkę, smaż chwilę i dodaj żołądki z kurczaka. Smaż i gotuj przez 7-8 minut, dodając po trochu wywaru lub gorącej wody. Dodaj mięso wieprzowe i usmaż. Dodaj pomidory i bazylię.
Na suchej patelni podpraż ryż. Podlewaj wywarem lub wodą gotuj przez 15-18 minut, aż będzie al dente. W ostatnich minutach dodaj parmezan i przypraw do smaku.
Wyłóż ryż w brytfance, aż całkiem ostygnie. Uformuj kulki, daj na środek mozzarellę i zamknij. Panieruj w bułce tartej, w jajku i znowu w bułce. Smaż w rozgrzanym, głębokim oleju. Odsącz z oleju na papierze i podawaj ciepłe, ale nie gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W