Tiramisu
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Krem:
- 4 żółtka
- 3 białka
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 25-30 g wina marsala lub likieru amaretto
- 4 łyżki kakao
- 300 ml mocnej kawy
Biszkopty języczki:
- 4 jajka L - białka i żółtka osobno
- 125 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- cukier puder do poprószenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od biszkoptów. Żółtka ubij z połową cukru. Białka ubij z drugą częścią cukru, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj żółtka do białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesiane mąki. Ponownie delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i szprycuj w kształt biszkopcików. Po wyszprycowaniu obsyp cukrem pudrem przez sitko. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 10-12 minut.
Czas na krem. Żółtka z połową cukru umieść w misce i ubij na parze. Na koniec dolej wino marsala. Do żółtek zacznij dodawać mascarpone, stopniowo, w kilku partiach, i po każdej dokładnie wymieszaj. W misie ubij białka z drugą połową cukru na sztywną pianę. Dodaj je partiami do żółtek z mascarpone, delikatnie mieszając.
Biszkopty namaczaj w mocnej kawie. Na warstwie biszkoptów wyłóż krem, przysyp kakao, znowu wyłóż biszkopty i krem. Tiramisu wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posyp wierzch kakao.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź