Tiramisu
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Krem:
  • 4 żółtka
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 25-30 g wina marsala lub likieru amaretto
  • 4 łyżki kakao
  • 300 ml mocnej kawy
Biszkopty języczki:
  • 4 jajka L - białka i żółtka osobno
  • 125 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do poprószenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od biszkoptów. Żółtka ubij z połową cukru. Białka ubij z drugą częścią cukru, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj żółtka do białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesiane mąki. Ponownie delikatnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i szprycuj w kształt biszkopcików. Po wyszprycowaniu obsyp cukrem pudrem przez sitko. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 10-12 minut.

Czas na krem. Żółtka z połową cukru umieść w misce i ubij na parze. Na koniec dolej wino marsala. Do żółtek zacznij dodawać mascarpone, stopniowo, w kilku partiach, i po każdej dokładnie wymieszaj. W misie ubij białka z drugą połową cukru na sztywną pianę. Dodaj je partiami do żółtek z mascarpone, delikatnie mieszając.

Biszkopty namaczaj w mocnej kawie. Na warstwie biszkoptów wyłóż krem, przysyp kakao, znowu wyłóż biszkopty i krem. Tiramisu wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posyp wierzch kakao.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA