Gofry z ananasem
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 dojrzały ananas
- 100 g masła
- sok i skórka z cytryny
- cukier rozmarynowy
- 100 g cukru
- 1 gałązka rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ananasa obrać i wyciąć pestki. Opalić go przy pomocy palnika cukierniczego, aby nabrał ogniskowego smaku. Możemy to zrobić na gazowej kuchence lub na ognisku lub grillu, jeśli mamy taką możliwość.
Masło rozpuścić na dużej patelni. Ananasa obsmażyć z każdej strony. Następnie zmniejszyć temperaturę, dodać sok i skórkę cytrynową. Dusić na maśle, polewając sosem i obracając co kilka minut, żeby równo się ugotował.
W tym czasie utrzeć cukier z igiełkami rozmarynu, aż cukier zrobi się zielony.
Podduszonego ananasa pokroić na cienkie paski, ułożyć na gofrach, obok nałożyć bitą śmietanę, a całość posypać odświeżającym, rozmarynowym cukrem
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W