Tarta z porami, rodzynkami i mozarellą
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 1 por
- 1 garść rodzynek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kremowego octu balsamicznego
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 mozzarella
- oliwa
- czarny pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do mąki z solą oraz jajkiem zetrzyj na tarce zimne masło. Całość zagnieć na jednolitą masę i odstaw na 30 minut do lodówki.
Następnie wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości 0,5 cm pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu. Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz mąką, następnie wyłóż do niej rozwałkowane ciasto.
Przykryj tartę papierem pergaminowym, wysyp na papier coś ciężkiego, np. suchą fasolę, dzięki temu kruche ciasto upiecze się równomiernie. Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Suchą fasolę przesyp do słoika, będzie można użyć jej wielokrotnie jako obciążenie do pieczenia spodu.
Pora pokrój na 10 cm kawałki, podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy, miodu, octu oraz rodzynek. Smaż na małym ogniu tak długo, aż się skarmelizuje.
Jajko wymieszaj ze śmietankę. Na podpieczoną tartę wylej mieszankę jajka ze śmietankę, na to wyłóż pora z rodzynkami, piecz całość przez 20 minut.
Tartę podawaj z rozdartą mozzarellą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź