Domowe krakersy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Składniki:
- 140 g masła
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 miarki mąki
- jajko
- 2 – 3 łyżki zimnej wody
- przyprawy (ziarna kopru // ziarna fenkułu
- ziarna kolendry i przyprawa 5 smaków // papryka z pieprzem kajeńskim // mak // różne rodzaje pieprzu w ziarnach // ziarna kminu rzymskiego z pieprzem kajeńskim // parmezan z ziołami prowansalskimi)
- sól morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wymieszać w misce masło, cukier, sól, wodę i jajko. Dodać mąkę i szybko wyrobić, do związania masy. Nie wyrabiać zbyt mocno. Rozwałkować ciasto do gr. 2 mm. Pokroić na kwadraty. Posypać wybranymi przyprawami i solą morską. Przełożyć na blachę. Piec ok. 10 min, aż krakersy spęcznieją i staną się chrupkie i złociste.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W