Napoleonki po włosku
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.6)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki 650
- 100 g mąki tortowej
- masło 200g
- sól 1/4 łyżki
- 100 ml wody
- mąka do podsypania
- Krem:
- 1 l mleka
- 6 żółtek
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 60 g utartej czekolady
- skórka z pomarańczy
- cukier puder do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ze sobą obie mąki. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, ale tak by pozostały smużki masła. Rozpuść sól w lodowatej wodzie. Wlej wodę do mąki z masłem i mieszaj, do momentu, gdy woda zostanie wchłonięta. Odstaw ciasto do lodówki na 15 minut, zawinięte w folię. Ciasto rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy w prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Następnie złóż jak obwolutę książki, tyle, że oba krańce powinny zetknąć się ze sobą. Następnie złóż jak książkę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij ciasto z lodówki przekręć je o 90 stopni i wywałkuj znowu w prostokąt. Złóż je jak poprzednio. Czynność wałkowania powtórz jeszcze raz powtarzając wszystkie etapy wałkowania. Zetrzyj skórkę pomarańczową. Czekoladę zetrzyj na grubej tarce. W osobnych naczyniach rozmieszaj budynie każdy z połową szklanki mleka. W rondelku wymieszaj mleko z mąką ziemniaczaną. Zagotuj ciągle mieszając. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem na kogel mogel. Zalej gorącym mlekiem stale mieszając. Podziel to na dwie połowy. Do każdej z nich wlej rozpuszczony w mleku budyń. Oba kremy trzeba zagotować stale mieszając by nie przywarły. Wstaw oba rondle do zimnej wody by je ostudzić. Gdy są jeszcze gorące dodaj do każdego z nich pół kostki masła. Jak przestygną dodaj do białego skórkę pomarańczową, a do brązowego wiórki czekoladowe. Ciasto podziel na 3 części. Każdy kawałek rozwałkuj na wąski prostokąt 0,3 cm grubości tak, by krótszy bok był z pewnym marginesem dłuższym bokiem naszej napoleonki. Stolnicę podsypuj cukrem pudrem zamiast mąką. Piecz na blasze wyłożonej pergaminem w 205 stopniach C, na górę połóż papier i foremkę, by ciasto zbytnio nie wyrosło. Po 12 minutach zdejmij górę i piecz, aż staną się złote. Przytnij płaty ciasta tak, by usunąć wszelkie nierówności. Płaty muszą być tej samej wielkości. Najładniejszy zostaw jako górną warstwę. Jak wystygnie nałóż na jeden płat krem. Połóż drugi blat ciasta i rozsmaruj drugi rodzaj kremu. Całość nakryj ostatnim blatem. Wyrównaj boki szpatułką. Pokrój na pojedyncze napoleonki. Posyp każdą cukrem pudrem używając szablonu do dekoracji.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W