Biszkopt Victoria z pomarańczami, malinami i maślanym kremem

Biszkopt Victoria z pomarańczami, malinami i maślanym kremem
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść foremki, wyłóż dna pergaminem i lekko oprósz mąką ścianki. Utrzyj masło z cukrem na kremową masę. Roztrzep jajka w osobnej misce, dodaj do masła z cukrem i utrzyj. Przesiej do miski mąkę i dodaj startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj ciasto, ale nie za intensywnie, podziel między foremki i piecz ok. 25-30 minut, aż wierzch stanie się złoto-brązowy i lekko sprężysty przy dotknięciu. W tym czasie zrób dżem i krem. Do małego rondla włóż maliny, dodaj sok pomarańczowy i czubatą łyżkę miałkiego cukru trzcinowego. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i powstanie gęsty dżem. Odstaw go do ostygnięcia. Utrzyj ręcznie albo mikserem miękkie masło z przesianym cukrem pudrem, otartą skórką pomarańczową i sokiem z połowy pomarańczy. Gdy biszkopty ostygną, rozsmaruj na jednym dżem i połowę kremu, przykryj drugim biszkoptem i rozsmaruj na nim resztę kremu. Przed podaniem posyp go otartą skórką pomarańczową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA