Biszkopt Victoria z pomarańczami, malinami i maślanym kremem
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- biszkopt
- 225 g masła
- 225 g miałkiego cukru trzcinowego
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
- otarta skórka z dużej pomarańczy
- masło do natłuszczenia i mąka do wysypania formy
- 2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem albo tortownice
- pergamin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść foremki, wyłóż dna pergaminem i lekko oprósz mąką ścianki. Utrzyj masło z cukrem na kremową masę. Roztrzep jajka w osobnej misce, dodaj do masła z cukrem i utrzyj. Przesiej do miski mąkę i dodaj startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj ciasto, ale nie za intensywnie, podziel między foremki i piecz ok. 25-30 minut, aż wierzch stanie się złoto-brązowy i lekko sprężysty przy dotknięciu. W tym czasie zrób dżem i krem. Do małego rondla włóż maliny, dodaj sok pomarańczowy i czubatą łyżkę miałkiego cukru trzcinowego. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i powstanie gęsty dżem. Odstaw go do ostygnięcia. Utrzyj ręcznie albo mikserem miękkie masło z przesianym cukrem pudrem, otartą skórką pomarańczową i sokiem z połowy pomarańczy. Gdy biszkopty ostygną, rozsmaruj na jednym dżem i połowę kremu, przykryj drugim biszkoptem i rozsmaruj na nim resztę kremu. Przed podaniem posyp go otartą skórką pomarańczową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W