Pudding miodowo-marchewkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 700 g marchewek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/3 gałki muszkatołowej
- laska cynamonu
- 4 ziarna kardamonu
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki rodzynek
- łyżeczka wody różanej
- łyżka mąki
- 2 łyżki wody
- 30 g klarowanego masła
- 1/2 szklanki migdałów
- op. cukru waniliowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i utrzeć na drobnej tarce. W rondelku gotować ją z miodem, cukrem, mlekiem oraz cynamonem, kardamonem i gałką. Gdy wszystko się zagotuje zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 20 minut. Mieszaj w rondelku co jakiś czas. Dodaj rodzynki i wodę różaną. Wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do puddingu. Gotuj jeszcze 2 minuty lub aż cały płyn zgęstnieje. Dodaj klarowane masło. Nałóż do miseczek i odstaw na kilka godzin. Migdały gotuj 5 minut, obierz ze skórki i posiekaj w zapałki. Upraż je na patelni i posyp nimi gotowy pudding tuż przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W