Charlotte cytrynowo-kawowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 opakowania biszkoptów
- 22 g żelatyny
- 8 żółtek
- 250 g cukru
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietany 36%
- 5 cytryn
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Ubij żółtka z połową cukru. Mleko podgrzej w rondelku. Wmieszaj gorące mleko wolnym strumieniem do stale mieszanych żółtek. Wstaw miskę z masą do kąpieli wodnej. Mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu jak się rozpuści. Masę na charlotte rozdziel na dwie części. Do pierwszej dodaj kawę rozpuszczalną, do drugiej startą skórkę z czterech cytryn. Jak masy ostygną ubij śmietanę i wmieszaj ją po połowie do obu.
Sok z czterech cytryn z drugą połową cukru zagotuj na syrop. Ugotuj w nim pokrojoną na plasterki cytrynę. Jak syrop ostygnie maczaj w nim biszkopty. Ściśle wyłóż nimi boki okrągłej miski. Miskę najlepiej uprzednio wyłożyć folią spożywczą. Wlej krem cytrynowy, a następnie wlej krem kawowy, uważając by się nie wymieszały. Wstaw charlotte do lodówki na 6 godzin. Wyjmij z foremki na talerz. Górę ciasta ozdób ugotowanymi w syropie plasterkami cytryny.
© Jacek Sikora
Sok z czterech cytryn z drugą połową cukru zagotuj na syrop. Ugotuj w nim pokrojoną na plasterki cytrynę. Jak syrop ostygnie maczaj w nim biszkopty. Ściśle wyłóż nimi boki okrągłej miski. Miskę najlepiej uprzednio wyłożyć folią spożywczą. Wlej krem cytrynowy, a następnie wlej krem kawowy, uważając by się nie wymieszały. Wstaw charlotte do lodówki na 6 godzin. Wyjmij z foremki na talerz. Górę ciasta ozdób ugotowanymi w syropie plasterkami cytryny.
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W