Grzybowe ravioli
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 675 grzybów
- umytych i obranych
- 55 g masła
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki bulionu
- garść zmielonego parmezanu
- część dla dekoracji
- świeży sok z cytryny do smaku (niekonieczne)
- 3 - 4 łyżki posiekanego kopru lub szałwii
- 8 plastrów makaronu o wymiarach 7,5 na 10 cm
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój grzyby na ćwiartki bądź ósemki, w zależności od ich rozmiarów. Roztop masło w małym rondlu. Odłóż łyżkę masła do większego rondla. Podgrzewaj większą ilość masła, aż zbrązowieje. Zdejmij z ognia i odstaw. Zagotuj garnek wody na makaron. Do masła w większym rondlu dolej odrobinę oliwy. Postaw rondel na dużym ogniu, wrzuć grzyby i przyrumień je. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj grzyby, aż będą miękkie. Zalej je bulionem i zagotuj tak, żeby woda prawie wyparowała. Dodaj ser. Spróbuj i dodaj, jeśli chcesz, sok z cytryny. Wrzuć koperek i zadbaj, żeby mieszanka nie wystygła podczas przygotowania makaronu. Kiedy woda zagotuje się, dobrze ją posól. Wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Odcedź go, a potem wymieszaj z masłem. Na każdym talerzu połóż plaster makaronu. Nałóż grzyby. Przykryj drugim plastrem makaronu. Skrop masłem. Udekoruj koperkiem i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W