Grzybowe ravioli

Grzybowe ravioli
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 675 grzybów
  • umytych i obranych
  • 55 g masła
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu
  • garść zmielonego parmezanu
  • część dla dekoracji
  • świeży sok z cytryny do smaku (niekonieczne)
  • 3 - 4 łyżki posiekanego kopru lub szałwii
  • 8 plastrów makaronu o wymiarach 7,5 na 10 cm

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój grzyby na ćwiartki bądź ósemki, w zależności od ich rozmiarów. Roztop masło w małym rondlu. Odłóż łyżkę masła do większego rondla. Podgrzewaj większą ilość masła, aż zbrązowieje. Zdejmij z ognia i odstaw. Zagotuj garnek wody na makaron. Do masła w większym rondlu dolej odrobinę oliwy. Postaw rondel na dużym ogniu, wrzuć grzyby i przyrumień je. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj grzyby, aż będą miękkie. Zalej je bulionem i zagotuj tak, żeby woda prawie wyparowała. Dodaj ser. Spróbuj i dodaj, jeśli chcesz, sok z cytryny. Wrzuć koperek i zadbaj, żeby mieszanka nie wystygła podczas przygotowania makaronu. Kiedy woda zagotuje się, dobrze ją posól. Wrzuć makaron i gotuj, aż będzie al dente. Odcedź go, a potem wymieszaj z masłem. Na każdym talerzu połóż plaster makaronu. Nałóż grzyby. Przykryj drugim plastrem makaronu. Skrop masłem. Udekoruj koperkiem i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA