Karczochy w sosie holenderskim
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Karczochy:
2 przepołowione cytryny
4 karczochy
Sos:
375 g niesolonego masła
4 żółtka
sól i pieprz
pół cytryny
Przygotowanie karczochów:
Wycisnąć cytrynę do dużego garnka osolonej wody, wrzucić do niego skórkę, zagotować. Rozkroić karczochy, smarując przecięte powierzchnie sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Odciąć spód nożem do pieczywa i odłamać grube, ciemne liście. Przeciąć karczoch w 1/3 wysokości, odsłaniając rdzeń.
Kiedy woda się zagotuje, wrzucić karczochy i gotować, aż dolne liście łatwo odejdą, a dół będzie miękki pod widelcem, przez ok. 40 min. Zdjąć z gazu i odsączyć. Wyjąć rdzeń, usunąć włoski, wyczyścić łyżką powstały otwór.
Przygotowanie sosu holenderskiego:
Powoli roztopić masło, pozostawiając na gazie, aż zbrązowieje. Zdjąć pianę i wylać sklarowane masło do miski. Umyć rondel. Do rondla wlać ćwierć miarki wody, wrzucić żółtka i szczyptę soli. Mieszać na średnim gazie, aż masa stanie się jedwabista, 3 – 5 min. Jeśli temperatura będzie za wysoka, żółtka się zetną, więc należy ją kontrolować. Zdjąć rondel z gazu i powoli wmieszać sklarowane masło, wlewając je cienką strużką. Posolić i popieprzyć, wcisnąć trochę soku z cytryny. Sos ma być gęsty, lecz zsuwać się z łyżki. Powinien przypominać majonez. Nałożyć go w otwór w karczochu. Odrywać liście karczocha i jeść, maczając je w sosie. Serce karczocha zjadamy, posiłkując się sztućcami.
Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W