Tajskie zielone curry z pieczoną dynią piżmową, tofu i fistaszkami
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 1 dynia piżmowa (1,2 kg)
- olej arachidowy
- 2 puszki (po 400 g) mleka kokosowego light
- 400 g gotowanych warzyw kapustnych, jak brukselka, jarmuż, liście kapusty, brokuły
- 350 g zwartego jedwabistego tofu
- 75 g niesolonych fistaszków
- olej sezamowy
- 1 świeże czerwone chili
- 2 limonki
Pasta curry:
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 5 cm kłącza imbiru
- 4 liście limonki kaffir
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 świeże zielone chili
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pęczek kolendry
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 1 limonka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Dynię piżmową umyj, ostrożnie przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na kliny. Ułóż w brytfance, natrzyj olejem arachidowym, posyp szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Piecz przez godzinę, aż dynia będzie miękka i złocista.
Przygotuj pastę. Podpraż nasiona kminu na suchej patelni przez 2 minuty, przesyp do malaksera. Dodaj pokrojone z grubsza ząbki czosnku, szalotki i imbir oraz liście limonki kaffir, 2 łyżki oleju arachidowego, sos rybny, chili (usuń szypułki), wiórki kokosowe i większość kolendry (wraz z łodyżkami). Zmiażdż trawę cytrynową, zdejmij wierzchnie warstwy, włóż do malaksera, wciśnij sok z limonki, po czym zmiksuj na pastę.
Na szeroką patelnię z grubym dnem wlej łyżkę oleju arachidowego, wstaw na średni ogień, wyłóż pastę curry i smaż przez 5 minut, regularnie mieszając, by uwolnić aromat. Wlej mleko kokosowe i pół puszki wody, podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut. Dołóż kawałki pieczonej dyni piżmowej, z grubsza pokrojone warzywa kapustne i zostaw na najmniejszym ogniu. Posól do smaku. Pokrój tofu w kostkę i obsmaż z każdej strony na osobnej patelni na średnim ogniu na oleju arachidowym na złoto.
Podawaj curry z kawałkami smażonego tofu, posypane fistaszkami i skropione olejem sezamowym. Rozrzuć po wierzchu pokrojone w poprzek chili i listki kolendry. Z boku umieść cząstki limonki, do skropienia. Świetnym dodatkiem do tego curry jest kleisty ryż.
Wskazówki
W tym przepisie rządzą warzywa, ale możesz też, rzecz jasna, dodać resztki pieczonego indyka czy kurczaka – też będzie pysznie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź