Smażona ryba z woka z salsą ananasową

Smażona ryba z woka z salsą ananasową
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 1 ryba średniej wielkości, najlepiej dorada lub labraks
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • ½ ananasa
  • listki kolendry
  • 1 papryczka chili
  • ½ posiekanej czerwonej cebuli
  • łyżka sosu rybnego
  • sok z jednej limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rybę ponacinaj od strony skóry do samego kręgosłupa i natrzyj solą oraz pieprzem. Odłóż na bok.

Ananasa pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Dodaj posiekaną chili i cebulę oraz kolendrę. Dopraw sosem i sokiem z ananasa.

Teraz czas na rybę! Obtocz ją w mące kukurydzianej. W woku rozgrzej sporą ilość oleju i smaż rybę na dużym ogniu przez kilka minut, aż będzie złocista. Serwuj rybę z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA