Smażona ryba z woka z salsą ananasową
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 1 ryba średniej wielkości, najlepiej dorada lub labraks
- sól
- pieprz
Sos:
- ½ ananasa
- listki kolendry
- 1 papryczka chili
- ½ posiekanej czerwonej cebuli
- łyżka sosu rybnego
- sok z jednej limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę ponacinaj od strony skóry do samego kręgosłupa i natrzyj solą oraz pieprzem. Odłóż na bok.
Ananasa pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Dodaj posiekaną chili i cebulę oraz kolendrę. Dopraw sosem i sokiem z ananasa.
Teraz czas na rybę! Obtocz ją w mące kukurydzianej. W woku rozgrzej sporą ilość oleju i smaż rybę na dużym ogniu przez kilka minut, aż będzie złocista. Serwuj rybę z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W