Smażony karp w stylu koreańskim z ryżem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 2 duże filety z karpia bez skóry
- 2 kłącza trawy cytrynowej
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 3 papryczki chili
- ¼ papryki czerwonej
- ¼ papryki zielonej
- ¼ papryczki żółtej
- 4 łyżki kimchi
- garść cukrowego groszku
- olej do smażenia
- 2 gwiazdki anyżu
- gałka muszkatołowa
- mąka pszenna
- ½ łyżeczki pasty z tamaryndowca
- sos sojowy
- 3 łyżki marynaty w której było kimchi
- tajska bazylia kilka listków
- kilka gałązek świeżej kolendry
Ryż:
- szklanka jaśminowego ryżu
- 2 łyżki oleju
- szklanka wody
- szklanka soku pomarańczy
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- gwiazdka anyżu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki.
Filet z karpia pokrój w paski i panieruj mące pszennej.
Trawę cytrynową zmiażdż. Czosnek, papryczki chilli, cebulę i papryki pokrój w kostkę. Kimchi pokrój.
Do rozgrzanego oleju w woku włóż anyż, gałkę i trawę cytrynową. Następnie wrzuć warzywa paprykę, czosnek, cebulę, kimchi. Na samym końcu podsmaż groszek. Podsmażone warzywa przełóż do miseczki.
Następnie na woku podsmaż kawałki ryby, a gdy już będą gotowe, dodaj podsmażone wcześniej warzywa. Wszystkie składniki delikatnie przemieszaj i dopraw pastą z tamaryndowca, sosem sojowym i świeżymi warzywami.
Danie możesz podawać z aromatycznym ryżem. Szklankę ryżu przesmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj anyż i szczyptę gałki muszkatołowej. Ryż zalej szklanką wody i szklanką soku z pomarańczy. Ryż gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gotowy.
Na talerz wysyp ryż na nim ułóż rybę i warzywa z woka. Smacznego!
Filet z karpia pokrój w paski i panieruj mące pszennej.
Trawę cytrynową zmiażdż. Czosnek, papryczki chilli, cebulę i papryki pokrój w kostkę. Kimchi pokrój.
Do rozgrzanego oleju w woku włóż anyż, gałkę i trawę cytrynową. Następnie wrzuć warzywa paprykę, czosnek, cebulę, kimchi. Na samym końcu podsmaż groszek. Podsmażone warzywa przełóż do miseczki.
Następnie na woku podsmaż kawałki ryby, a gdy już będą gotowe, dodaj podsmażone wcześniej warzywa. Wszystkie składniki delikatnie przemieszaj i dopraw pastą z tamaryndowca, sosem sojowym i świeżymi warzywami.
Danie możesz podawać z aromatycznym ryżem. Szklankę ryżu przesmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj anyż i szczyptę gałki muszkatołowej. Ryż zalej szklanką wody i szklanką soku z pomarańczy. Ryż gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gotowy.
Na talerz wysyp ryż na nim ułóż rybę i warzywa z woka. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W