Biała fasola pieczona na słodko

Biała fasola pieczona na słodko
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 portobello
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej
  • kilka łyżek białego, słodkiego wina (opcjonalnie)
  • 2 puszki fasoli
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta gałki
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180-200 stopni.
Pokroić cebule w półksiężyce.
Pieczarkę pokroić w drobną kostkę, wielkości ziarenka fasoli.
Wszystko przełożyć do blachy. Nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia.
Składniki na sos połączyć i energicznie wymieszać.
Marynatą zalać warzywa i dokładnie natrzeć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, aż cebula będzie miękka.
Następnie dodać fasolę i ponownie zamieszać. Posypać tymiankiem i doprawić. Piec 10-15 minut.
W tym czasie rozgrzać patelnię. Na rozgrzany olej dodać posiekany czosnek. Następnie dodać świeże liście szpinaku. Konkretnie przyprawić solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszać.
Gotową fasolę podawać z podsmażonym szpinakiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA