Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 2 nieduże cukinie
Tapenada:
  • 1 szklanka czarnych oliwek dobrej jakości
  • 1/4 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekanego
  • kilka listków świeżego tymianku
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: pomidorki koktajlowe, rukola i oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Naszykować dużą miskę z zimną wodą i czubatą łyżką soli. Przy pomocy obieraczki do julienne cukinie obierać na cienkie paski do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Gotowe paseczki przełożyć do dużej miski pełnej lodowatej wody i odstawić.
W międzyczasie przygotować tapenadę: wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w naczyniu blendera lub moździerza i krótko ucierać na grudkowatą pastę. Następnie dodać oliwę i ponownie zmiksować, dodając tyle oliwy, aby tapenada miało odpowiednią konsystencją. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Cukinię odcedzić tuż przed podaniem, wymieszać w dużej misce z tapenadą i podzielić na porcje. Każdą obsypać pomidorkami oraz rukolą i skropić oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA