Spaghetti z cukinii
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 2 nieduże cukinie
Tapenada:
- 1 szklanka czarnych oliwek dobrej jakości
- 1/4 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka kaparów
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekanego
- kilka listków świeżego tymianku
- sól i czarny pieprz
- do podania: pomidorki koktajlowe, rukola i oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Naszykować dużą miskę z zimną wodą i czubatą łyżką soli. Przy pomocy obieraczki do julienne cukinie obierać na cienkie paski do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Gotowe paseczki przełożyć do dużej miski pełnej lodowatej wody i odstawić.
W międzyczasie przygotować tapenadę: wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w naczyniu blendera lub moździerza i krótko ucierać na grudkowatą pastę. Następnie dodać oliwę i ponownie zmiksować, dodając tyle oliwy, aby tapenada miało odpowiednią konsystencją. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Cukinię odcedzić tuż przed podaniem, wymieszać w dużej misce z tapenadą i podzielić na porcje. Każdą obsypać pomidorkami oraz rukolą i skropić oliwą.
W międzyczasie przygotować tapenadę: wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w naczyniu blendera lub moździerza i krótko ucierać na grudkowatą pastę. Następnie dodać oliwę i ponownie zmiksować, dodając tyle oliwy, aby tapenada miało odpowiednią konsystencją. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Cukinię odcedzić tuż przed podaniem, wymieszać w dużej misce z tapenadą i podzielić na porcje. Każdą obsypać pomidorkami oraz rukolą i skropić oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W