Curry z jackfruita
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 400 g ugotowanego młodego jackfruita lub zielonego z puszki (nie ze słodkiej zalewy!)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 cm imbiru
- 1 trawa cytrynowa
- 2 liście kaffiru
- 1 - 2 łyżki oleju
kilka gałązek kolendry
- kilka wąsów szczypioru
- ½ łyżeczki prażonego chili
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 - 4 łyżki sosu sojowego
Do podania:
- liście kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek, imbir, szalotkę, trawę cytrynową i liście kaffiru posiekać. Na dnie patelni lekko rozgrzać olej i dodać wszystkie produkty, smażyć 1 minutę do momentu, aż zaczną pachnieć. Następnie zsunąć do blendera i zmiksować na pastę z kolendrą, szczypiorem, chili, solą i cukrem. Na koniec dodać sos sojowy
Kiedy pasta jest gotowa na dnie tej samej patelni rozgrzać małą ilość oleju i dodać jackfruita. Smażyć przez 2 - 3 minuty po czym dodać pastę i szybko wymieszać. Dusić ostatnich kilka minut, na koniec posiekać kolendrę i część wsypać do curry, a resztą posypać. Podawać z ryżem jaśminowym lub sticki rice.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia tajska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W