Sticky rice z mango
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 1 ¼ szklanki ryżu kleistego, namoczonego w wodzie przez przynajmniej 6 godzin
- 1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml
- ⅓ szklanki cukru trzcinowego
- ⅛ łyżeczki soli
Do podania:
- 2 dojrzałe mango odmiany bez włókien lub 4 dojrzałe gruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Potrzebny będzie garnek i durszlak o takiej samej średnicy, do gotowania na parze.W garnku zagotować dużo wody, ale nie na tyle, aby durszlak jej dotykał. Durszlak wyłożyć papierem do pieczenia i ponakłuwać w wielu miejscach.
Namoczony ryż odcedzić, zalać wodą, wypłukać i wodę odlać. Czynność powtórzyć trzy razy.
Gdy woda w garnku się zagotuje, ryż wrzucić do durszlaka wyłożonego ponakłuwanym papierem, przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości, czyli przez około 25–40 minut, co jakiś czas mieszając, aby równo się ugotował.
W tym czasie otworzyć puszkę mleczka kokosowego i odmierzyć z niego szklankę. Tę ilość wlać do małego garnka razem z cukrem oraz solą i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru.
W osobnym rondelku zagotować pozostałe mleczko z solą i gotować na niedużym ogniu przez 5–6 minut, aby odparował nadmiar wody.
Ugotowany na parze gorący ryż przełożyć do miski i dodawać po łyżce ugotowanego mleczka z cukrem i solą, delikatnie mieszając silikonową szpatułą, aby całe wmasować w ryż i nie uszkodzić jego ziaren.
Kiedy całe mleczko wmiesza się w ryż, można serwować deser. Na talerzyk nakładać porcję ryżu, rozpłaszczać łyżką, a na to kłaść połówki obranej i pozbawionej gniazda nasiennego gruszki. Oblać łyżką zredukowanego mleczka z solą i podawać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź