Grillowana kukurydza z kokosową śmietanką

Grillowana kukurydza z kokosową śmietanką
Oceń przepis:
57 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 1 szklanka kokosowego mleczka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 kolby kukurydzy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kokosowe mleczko, cukier i sól wlać do małego rondelka i gotować przez 10 - 15 minut, czyli do momentu, aż mleczko wyraźnie zgęstnieje.

Obrać kolby kukurydzy. Gotowe kolby położyć na gorącym grillu i przy pomocy pędzelka smarować kokosową śmietanką, co jakiś czas obracać i smarować znowu. W zależności od żaru grillować przez 20 - 45 minut czyli do momentu, aż kukurydza będzie złocista, a ziarna miękkie. Na koniec skropić limonką i obsypać kolendrą oraz szczypiorem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA