Delikatnie smażony makaron ryżowy w stylu orientalnym z brokułami, kurczakiem, jajkiem i sosem ostrygowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 100 g szerokiego makaronu ryżowego
- sól
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- olej sezamowy
- 150 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 50 g świeżych
- młodych liści szpinaku
- 1 świeży nieduży brokuł
- 100 g świeżego groszku cukrowego
- 50 g zielonych szparagów
- 0,5 marchewki
- 20 g pędów bambusa (konserwowych)
- 20 g świeżych kiełków sojowych
- 2 części selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- sos sojowy ciemny do smaku
- sos ostrygowy do smaku
- 1 cytryna
- miód do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron ryżowy ugotować w wodzie na półtwardo, a następnie zalać go zimną wodą i odstawić na bok.
Przygotować kolejno jarzyny i dodatki:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, a następnie podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak umyć i sparzyć w gorącej wodzie. Brokuły wyczyścić, wyciąć małe różyczki i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe. Groszek cukrowy umyć i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowy. Szparagi obrać, przekroić na pół i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe.
Marchew i selera pokroić w cienkie paseczki i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe. Czosnek obrać i drobno pokroić. Wykonywać następujące czynności cały czas mocno podgrzewając wok, i mieszając.
Na rozgrzany wok dać oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzać, następnie dodać jajko, i dokładnie je roztrzepać. Do smażonego jajka dodać czosnek, podsmażyć i dodać łyżeczkę miodu. Dodać kilka kropli oleju sezamowego i makaron ryżowy, a następnie całość podsmażyć przez około 2 minuty. Do makaronu dodać wszystkie jarzyny, pędy bambusa, kiełki, kurczaka, a następnie całość doprawić do smaku sosem sojowym, sosem ostrygowym i sokiem z cytryny. Całość podsmażać przez około 5 minut. Gotową potrawę podawać udekorowaną kiełkami.
Przygotować kolejno jarzyny i dodatki:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, a następnie podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak umyć i sparzyć w gorącej wodzie. Brokuły wyczyścić, wyciąć małe różyczki i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe. Groszek cukrowy umyć i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowy. Szparagi obrać, przekroić na pół i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe.
Marchew i selera pokroić w cienkie paseczki i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe. Czosnek obrać i drobno pokroić. Wykonywać następujące czynności cały czas mocno podgrzewając wok, i mieszając.
Na rozgrzany wok dać oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzać, następnie dodać jajko, i dokładnie je roztrzepać. Do smażonego jajka dodać czosnek, podsmażyć i dodać łyżeczkę miodu. Dodać kilka kropli oleju sezamowego i makaron ryżowy, a następnie całość podsmażyć przez około 2 minuty. Do makaronu dodać wszystkie jarzyny, pędy bambusa, kiełki, kurczaka, a następnie całość doprawić do smaku sosem sojowym, sosem ostrygowym i sokiem z cytryny. Całość podsmażać przez około 5 minut. Gotową potrawę podawać udekorowaną kiełkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Kuchnia tajska
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W