Sałatka z jackfruita
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 1 świeży jackfruit lub 1 puszka
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 4 ząbki czosnku posiekane na grube kawałki
- 3 szalotki pokrojone jak czosnek
- 2 limonki pokrojone na kawałki
- olej do smażenia
- świeży szczypiorek i kolendra
Pasta:
- 4 ząbki czosnku
- 3 małe cebulki szalotki
- 2 trawy cytrynowe
- 1cm korzenia galangalu lub imbiru
- sól
- jeden świeży jackfruit lub jedna puszka
- kilka suszonych papryczek lub świeżych bardzo ostrych
- łyżeczka pasty krewetkowej
- łyżeczka sosu rybnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pasty. Wszystkie składniki oprócz jackfruita wrzuć do moździerza i utrzyj na jednolitą pastę. Dodaj przed ucieraniem sól, to szybciej osiągniesz efekt.
W woku na oleju podsmaż wieprzowinę i dodaj pastę. Smaż chwilę, aż składniki się połączą. Całość przerzuć do miski, a na patelni przesmaż pozostałe składniki wraz z jackfruitem i ponownie wymieszaj. Posyp danie szczypiorkiem i kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Kuchnia tajska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W