Gulasz z zakwasem na żur, resztkami wędlin i warzyw
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze, Dania z resztek
Składniki:
- szklanka wędlin lub mięsa po obiedzie lub kiełbasy
- szklanka warzyw
- cebula, obrana i pokrojona w pióra
- 2 ząbki czosnku, starte na małych oczkach
- 2 jajka ugotowane
- olej rzepakowy
- 500 ml zakwasu na żur
- 250 ml śmietany 30%
- łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżki majeranku
- sól
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na oleju rzepakowym podsmaż cebulę i czosnek, aż się zarumienią.
Następnie dodaj wędliny/mięsa oraz warzywa, podsmaż przez ok. 5 min.
Całość zalej żurem i śmietaną, gotuj przez ok. 15 min na małej mocy kuchenki.
Dodaj opcjonalnie tarte jajko, chrzan oraz majeranek, dopraw solą i czarnym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Gulasze
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W