Rosti z gulaszem z grzybów
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki, Gulasze
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Gulasz z grzybów:
- 500 g mieszanych grzybów (pieczarki, boczniaki, shitake lub w sezonie leśne)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- kieliszek czerwonego wina
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 łyżeczki sosu sojowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g polędwicy wołowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rosti:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, na półtwardo, w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać z łupin, odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebule wymieszać z ziemniakami i posolić. Trzy łyżki oleju rozpuścić na patelni, dodać warzywa i tak długo smażyć, mieszając na patelni, aż wchłoną tłuszcz.
Uformować płaski placek wielkości patelni. Smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Przy pomocy talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem gulaszu.
Gulasz z grzybów:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone na kawałki grzyby i całość przesmażyć przez 3-4 minuty. Podlać winem, dodać mąkę ryżową, tymianek, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Podlać wodą lub wywarem warzywnym, wymieszać i dusić około 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
W tym czasie pokroić polędwicę w paski, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przesmażyć około dwie minuty, cały czas mieszając. Mięso dodać do połowy gulaszu i wymieszać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź