Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżka mielonych, suszonych grzybów
- 700 g pieczarek
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
- mąka do obtoczenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- nać pietruszki do podania
- 2 łyżki śmietany 18-22%
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 2 łyżki masła
- ok. 500 ml bulionu np. drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łopatkę kroimy na spore kawałki, wycinając przy okazji twarde błony, tłuszcz zostawiamy. Doprawiamy mięso solą, skrapiamy połową sosu sojowego i oprószamy pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, a kawałki mięsa obtaczamy w mące. Partiami przesmażamy mięso na mocnym ogniu, jak będą rumiane przekładamy je do dużego garnka. Postępujemy tak, aż całe mięso zostanie obsmażone z każdej strony.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a pieczarki na ćwiartki. Na patelni po mięsie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją krótko, jak lekko zmięknie dodajemy do niej pieczarki i posypujemy pudrem z grzybów. Przesmażamy na dość dużym ogniu, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka z mięsem przekładamy zawartość patelni, dolewamy bulion tak by przykrył mięso, wrzucamy listek laurowy, ziele, czosnek i pod przykryciem gotujemy ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dolewamy pozostały sos sojowy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę, mieszamy i serwujemy z dużą porcją poszatkowanej drobno natki pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź