Rosół z perliczki
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Wywar:
- 1 perliczka
- ½ niedużego kopru włoskiego
- 1 mały seler
- 1 biała cebula
- 1 pietruszka
- ćwiartka kapusty włoskiej
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- 5 liści laurowych
Wsad:
- 2 łodygi selera naciowego
- szklanka makaronu orzo
- szklanka pokrojonego dojrzałego pomidora
- sól
- pieprz świeżo mielony
- oliwa do smażenia
Pesto:
- 6 zielonych szparagów
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- ćwierć szklanki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym, minimum 5 l garnku umieść perliczkę oraz pozostałe składniki na wywar i zalej wodą. Gotuj około 4 h na małym ogniu.
Seler naciowy posiekaj w cienkie talarki i przesmaż wraz z makaronem orzo na oliwie w umytym garnku. Po kilku minutach dodaj pomidory i duś dosłownie 5 minut, żeby odparowała woda. Zalej odcedzonym wywarem i dopraw solą oraz pieprzem.
Mięso z perliczki oddziel od kości i je poszarp.
Szparagi obierz i odkrój główki, a resztę pokrój jak chcesz i przesmaż na maśle.
Przesmażone szparagi wrzuć do miksera i zmiksuj z pozostałymi składnikami pesto. Dopraw solą i pieprzem.
Rosół przed podaniem ponownie zagotuj, a pod koniec gotowania dodaj główki szparagów.
Podawaj zupę z wkładką oraz porwaną perliczką. Polej na koniec pesto.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź